tips study di library...

musim final exam da smpi... mser2 mcm ni, rmi la yg jadikn library rumah or bilik kedua. da na dekat exam, smua kembali ke pangkal jalan... ;p
sy pon tk bpe chat. cuaca sejuk di library plus cuaca panas di luar library plus kurng kesedaran utk minum air masak menyebabkn sakit tekak menyerang... *sigh*
tp sbb ketidak sihatan ini memberi idea utk menaip.. huhu

okeyh, kte pegi ke tujuan asal... tip2 utk fokus n bertahan lme di library.

tip pertama:
pilih tempat yg strategik n sesuai dgn subjek dn juga bilangan orng. klu da tau na stdy subjek account tu ta yah la gatal na g pilih meja sorng tu. mmg ta ckup la tmpt na ltk kertas2 ko, calculator ko, soalan past year, jwpn past year, nota lecturer dn lain2 lagi.

tip kedua:
bwk la sweater. len la klu kulit tu setebal kulit gajah, eh kulit gajah tebal ke? tak kesah la... klu rse kulit tu still kulit manusia, bwk la sweater. klu tk, nescaya *perkataan karangan b.melayu ;p* tk smpi sejam ko duk kt library ko da rse na blah... so, cmner na fokus n bertahan lme kt libry kn?

tip ketiga:
bwk earphone. ni khas utk orng yg tk than bisng n dpt plak tempat sebelah orng yg ta fhm bahasa. gler ke ape dlm library pon na buat bising. tkde budi bahasa sungguh. ye, sy da pnh merasa. rse mcm na bling je calculator tu kt downg. tp memikirkn yg msih ade final exam dn juga msih ade beberapa sem yg memerlukan penggunaan kalkulator maka hasrat tu terpaksalah dipendamkn di dlm hati.

tip keempat:
bwk la pelembap bibir. slain alat tulis, pencil case anda juga mstilah mempunyai pelembap bibir. ni khas utk orng yg stay kt libry dr pg smpi ke mlm la.. ko ingat bibir ko thn ke sejuk2 tu? mule la jd kering nant.

tip kelima:
bwak la air suam.. di high lightkn skali lagi dcni, AIR SUAM. bukn air yg berada di dlm suhu blik tu sbb keadaan libry yg sejuk akan menukarkn suhu air jugak... yg ni plak utk mengelakkn sakit tekak sprt yg dialamai oleh sy... da kna br ade rse na insaf. sengal sungguh.

tu je la tip2 utk hari ini. wah, da mcm rncngn masakn plak... ;p
till the next post, tke cre.... =)



:wink::wink::wink:

Comments

Popular posts from this blog

more than a year

tagged from cik miera farhana...